Vestea bună

Epistola către Romani este o capodoperă a teologiei creștine. Cine o înțelege, are deschisă calea către înțelegerea întregii Scripturi. Magistrala sinteză a Evangheliei [Vestea Bună] este un strigăt de trezire, o invitație la reevaluarea radicală a trăirii noastre.

Ghidurile de studiu

Romani 1

  1. Care este identitatea lui Pavel și pe ce se bazează ea?
  2. Ce implicații are pentru biserica din Roma faptul că vestea despre credința lor mergea în întreaga lume cunoscută?
  3. Care e atitudinea lui Pavel față de Evanghelie și cum o putem aplica și noi?
  4. Cum defineste Pavel Evanghelia în versetele 16 și 17?
  5. Cum putem înțelege că cel neprihănit va trăi prin credință?
  6. În contrast cu cel drept, ne este prezentat cel necredincios. Ce anume atrage mânia lui Dumnezeu asupra lor? De ce nu au nicio scuză în fața lui Dumnezeu?
  7. Cum e prezentată problema idolatriei și cum poate fi adaptată la societatea zilelor noastre? Cum leagă Pavel îndepărtarea de Dumnezeu cu decăderea morală?
  8. Cum îi putem noi încuraja pe alții în credința lor, la fel cum Pavel dorea să-i încurajeze în credință pe cei din biserica din Roma? 

Romani 2:1-3:20

  1. Cu ce se deosebește mânia lui Dumnezeu din 2:5 față de cea din 1:18? Poate fi pusă religiozitatea iudeilor pe aceeași treaptă cu necurăția neamurilor?
  2. Versetele din Romani 2:6-8 par a contrazice 1:16-17. Cum susțin cele două texte mântuirea prin credință?
  3. Care este dovada despre care vorbește Pavel în 2:14-16 că Legea este înscrisă în cugetul și conștiința Neamurilor?
  4. Cum se leagă învățătura lui Pavel de adevăratul sens al circumciziei de conceptul de ritualuri religioase din zilele noastre?
  5. Care este rolul Legii în contextul mântuirii prin credință?
  6. Cum schimbă înțelegerea imparțialității lui Dumnezeu modul în care vă vedeți relația cu El?
  7. Care sunt păcatele pentru care îți creezi scuze, dar pe care le acuzi la alții?
  8. Cum putem evita ipocrizia religioasă despre care ne avertizează Pavel în acest pasaj? 

Romani 3:21-4:25

  1. Având în vedere contextul judecății lui Dumnezeu în care toți suntem egali în fața Lui, indiferent de religie, cum înțelegem versetul 23 – Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu?
  2. Cum putem fi îndreptățiți în fața lui Dumnezeu? Care este obiectul credinței tale?
  3. Cum schimbă îndreptățirea prin har Legea lui Dumnezeu? Care ar trebui să fie relația noastră cu Legea?
  4. Îndreptățirea lui Dumnezeu anulează judecata (dreptatea) Lui? Cum ne influențează aceste concepte atitudinea și faptele noastre?
  5. Cum a împlinit Dumnezeu Legea ca să putem fi îndreptățiți prin har?
  6. Dacă Avraam a primit tăierea împrejur ca o pecete a neprihănirii lui, care sunt consecințele îndreptățirii prin har în viețile noastre?
  7. Versetul 4:18 subliniază puterea credinței lui Avraam. Care e diferența dintre nădejde (speranță, NTR) și credință?
  8. Dacă ar trebui să explici cuiva cum poate să își rezolve relația cu Dumnezeu, cum ai face-o? 

Romani 5 

  1. Ce înseamnă pentru tine pacea cu Dumnezeu, prin credință? Care sunt câteva aspecte practice ale trăirii în pace cu Dumnezeu?
  2. Care este nădejdea obținută prin suferință și cum ne poate ajuta sa trecem prin momentele grele?
  3. Cum putem înțelege mai bine iubirea lui Dumnezeu și sacrificiul Domnului Isus prin versetele 6-8? Cum influențează acest lucru relația ta cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni?
  4. Din versetele 12-14, care este legatura dintre păcat, moarte și lege? Cum ne ajută să înțelegem mai bine căderea și răscumpărarea umanității?
  5. Cum ne ajuta comparația dintre Adam și Cristos să înțelegem mai bine căderea și răscumpărarea umanității?
  6. Care este semnificația expresiei “dar unde s-a înmulțit păcatul, acolo harul s-a înmulțit și mai mult”?
  7. Care sunt lucrurile pe care le poți spune despre justificarea lui Dumnezeu prin har după ce citești acest capitol?
  8. Cum putem folosi învățătura din acest capitol să încurajăm pe cineva care trece prin momente grele? 

Romani 6 

  1. Ce semnificație are pentru un creștin botezul în moartea lui Cristos? Ce implicație are acest fapt în viața de zi cu zi?
  2. Cum ne putem socoti morți față de păcat? Ce înseamnă să fii mort față de ceva sau cineva?
  3. Care este transformarea pe care o vedem în urma botezului în Cristos, subliniată în versetele 11-13?
  4. Versetul 18 vorbește despre trecerea de sub păcat în robia neprihănirii. Este o cale de mijloc în afară de sclavia păcatului sau robia neprihănirii? În acest context, cum putem înțelege libertatea în Cristos?
  5. Care sunt roadele robiei păcatului de care Pavel zice că acum ne e rușine? Dar roadele sfințirii menționate în versetul 22?
  6. Citiți Galateni 5:16-26 și discutați care sunt faptele pe care trebuie să le urmărim.
  7. Gândește-te la modul în care te strădui să nu păcătuiești. Cum ar arăta acel aspect al caracterului tău sau acea parte a corpului tău supusă ispitelor ca slujitor al neprihănirii? 

Romani 7 

  1. Pavel introduce comparația relației de căsătorie relativ la Lege. Care sunt principiile din căsătorie care pot fi replicate în relație cu Legea?
  2. Care sunt aspectele pe care le urmăriți într-o căsătorie chiar și când “nu simțiți” sau “nu aveți chef”? Care sunt responsabilitățile într-o astfel de relație?
  3. Cum se schimbă relația creștinului față de lege odată cu moartea față de ea? Ce influență are asta asupra vieții spirituale?
  4. În ce fel subliniază porunca “Să nu poftești” natura păcătoasă a omului? Cum vă face asta conștienți de păcat?
  5. Cum puteți explica faptul că păcatul este făcut cunoscut prin cunoașterea Legii?
  6. Cum face Pavel diferența între „adevărul său sine” și păcatul care trăiește în el?
  7. În ce mod vedeți războiul din trupul împotriva minții și voinței voastre?
  8. Cum vă motivează comparația relației de căsătorie cu Cristos să trăiți într-un mod plăcut Lui? 

Romani 8 

  1. Ce înseamnă că nu mai există nicio condamnare pentru cei care sunt în Cristos?
  2. Cum își susține Pavel în versetele 2 la 4 punctul de vedere de la întrebarea anterioară?
  3. Cum arată viața trăită prin Duhul conform versetelor 5 și 6? Cum ne transformă prezența Duhului Sfânt în viețile noastre?
  4. Ce înseamnă să fim „fii ai lui Dumnezeu” și ce implicații are acest lucru asupra identității noastre spirituale și a relației cu Dumnezeu?
  5. Ce perspectivă ne dă asupra suferinței afirmația lui Pavel din versetul 18? Cum ne încurajează promisiunea înnoirii trupului în viața creștină de zi cu zi?
  6. Cum putem înțelege că Duhul mijlocește cu suspine negrăite? Care e rolul Duhului și cum ne ajută în slăbiciunile noastre?
  7. În ce mod ne încurajează Romani 8:28 să împlinim chemarea lui Dumnezeu în viețile noastre?
  8. Care este mentalitatea pe care Pavel o construiește în versetele 31-39 pentru a fi învingători pentru Dumnezeu? 

Romani 9-11 

  1. Cum reflectă durerea lui Pavel dragostea lui pentru poporul său? Care e atitudinea noastră față de cei de lângă noi?
  2. Cum argumentează Pavel modul suveran al lui Dumnezeu de a-și alege poporul? Ce pași putem face pentru a cultiva o credință care are încredere în suveranitatea lui Dumnezeu, în ciuda faptului că nu înțelegem pe deplin căile Sale?
  3. De ce zelul fără cunoaștere poate fi problematic? Ce lecții putem învăța din râvna fără pricepere pentru Dumnezeu a poporului Israel și cum le putem aplica la viața noastră de credință?
  4. Cum provoacă învățătura lui Pavel despre credință gândirea religioasă tradițională?
  5. În ce moduri putem dezvolta o credință înrădăcinată în neprihănirea lui Dumnezeu, mai degrabă decât prin neprihănirea de sine obținută prin fapte?
  6. Care este rolul poporului Israel în planul de mântuire al lui Dumnezeu din capitolul 11? Ce învățăm despre credincioșia lui Dumnezeu față de promisiunile Sale?
  7. Ce putem învăța despre smerenie și dependență față de Dumnezeu din metafora măslinului sălbatic din cap.11:11-24?
  8. În lumina acestor capitole, cum putem cultiva o atitudine de reverență și venerație față de înțelepciunea de necuprins a lui Dumnezeu, după cum menționează și Pavel în 11:33-36? 

Romani 12-13 

  1. În contextul mântuirii prin Har prezentată de Pavel în capitolele anterioare, cum înțelegem expresia “pentru îndurarea lui Dumnezeu”? Cum ne motivează acest lucru să ne schimbăm trăirea de zi cu zi?
  2. Care erau condițiile impuse evreilor pentru animalele de jertfă, cum trebuiau să fie acestea? Cum putem aplica aceste principii la îndemnul lui Pavel de a ne aduce trupurile ca o jertfă plăcută lui Dumnezeu?
  3. Într-o lume care ne împinge tot mai mult să credem că putem să fim tot ceea ce vrem să fim, cum reușim să ne calibrăm părerea despre sinele propriu, să avem o părere cumpătată?
  4. Membrele unui trup nu își slujesc doar lor ci întregului trup. Al cui este trupul în care slujim? Cine este capul trupului și cel care face chemarea fiecărui mădular?
  5. Versetele 9-21 descriu transformarea relațiilor atât cu cei din biserică cât și cu cei care ne vor răul. Care sunt principiile care reies din aceste versete?
  6. În capitolul 13, Pavel extinde contextul relațiilor la un nivel civic. Care este atitudinea corectă față de autorități atât din frică, cât și din îndemnul cugetului (v.5)?
  7. Dacă luăm principiile discutate din cap. 12:9-21 și le aducem în context civic, care sunt îndatoririle noastre în societate? Care e măsura în care ne implicăm?
  8. Capitolul 13:11-14 sugerează natura efemeră, trecătoare a acestei vieți. Care sunt lucrurile menționate care rămân fără importanță și care sunt cele ce rămân veșnic? 

Romani 14-15:13 

  1. Care sunt părerile îndoielnice menționate de Pavel în Romani 14:2-6? Ce exemple de păreri îndoielnice pot fi întâlnite în comunitățile creștine de astăzi?
  2. Cum putem distinge între chestiunile discutabile, părerile îndoielnice și credințele fundamentale ale creștinismului?
  3. Cine sunt cei slabi în credință și cum îi putem ajuta să crească prin discuțiile și dezbaterile noastre?
  4. Citește Romani 14:20. Ce înseamnă lucrarea lui Dumnezeu în acest context și cum influențează libertățile noastre această lucrare?
  5. Citind 1 Corinteni 9:24-27, cum putem echilibra libertatea creștină cu disciplina personală, pentru a nu fi o piedică pentru ceilalți și pentru a duce o viață care Îl glorifică pe Dumnezeu?
  6. Cum s-a făcut Hristos slujitor al tăierii împrejur și cum ne oferă El un exemplu de lepădare de sine?
  7. Cum oferă Scriptura speranță și încurajare pentru trăirea credinței, așa cum este descris în Romani 15:8-13? 

Romani 15.14-16 

  1. În ce mod neamurile sunt o jertfă a lui Pavel bine primită de Dumnezeu? Ce înseamnă să aducem o jertfă lui Dumnezeu și care e jertfa pe care o putem aduce pentru El?
  2. Pavel a mers intenționat să ducă Evanghelia în locuri unde nu fusese predicată. Cum am putea să facem cunoscută Evanghelia în cercurile noastre de influență, în locuri sau către oameni care poate nu au auzit mesajul?
  3. Pavel avea un plan clar pentru slujirea sa (v. 24-28), dar și o deschidere pentru voia lui Dumnezeu. Cum ne planificăm noi viața și implicarea în lucrarea Lui ținând cont de voia și chemarea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi?
  4. Cum putem încuraja unitatea între diferite lucrări sau grupuri din biserică, așa cum și Pavel a lucrat pentru a lega, în credință, neamurile și iudeii din diferite biserici?
  5. Cum evidențiază capitolul 16 importanța contribuției fiecărui individ într-o comunitate creștină? Ce ne învață diversitatea persoanelor menționate de Pavel despre unitate și despre valoarea diferitelor roluri din biserică?
  6. În ce moduri putem aplica conceptul de a fi „să fiți înțelepți în ce privește binele și proști în ce privește răul” în viața noastră de zi cu zi?
  7. Cum ne încurajează promisiunea lui Dumnezeu că îl va zdrobi pe Satan sub picioarele noastre în lupta noastră spirituală personală?
  8. Cum putem să-I dăm slavă lui Dumnezeu în viața noastră, așa cum Pavel face în încheierea acestei epistole? Care sunt domeniile din viața noastră în care Dumnezeu merită să fie onorat mai mult?