Decalog
Descoperă relevanța celor zece porunci într-o lume plină de haos și incertitudine. Seria DECALOG explorează nu doar legile divine ca reguli, ci ca o invitație spre o viață liberă, plină de sens și ancorată în Dumnezeu. Alătură-te acestei călătorii transformatoare și lasă cele 10 cuvinte să îți modeleze inima și viața!
Ghidurile de studiu
„Dorința nestăvilită este începutul păcatului. Căci atunci când inima râvnește ceea ce nu îi aparține, ea se abate de la dragostea față de Dumnezeu.” – Sfântul Augustin
Texte: Exod 20:17; Deuteronom 5:21; Iacov 1:14-15; Coloseni 3:5; Filipeni 4:11-13; 1 Ioan 2:15-17; Galateni 5:16;
- Ce înseamnă să poftești, conform Bibliei? De ce crezi că Dumnezeu a inclus această poruncă în cele Zece Porunci? Cum se diferențiază această poruncă de celelalte? (Ex. față de „Să nu furi” sau „Să nu preacurvești”)
- În ce fel poate pofta să afecteze relațiile dintre oameni? Ce legătură există între poftă și lăcomie, conform Coloseni 3:5? Cum poate influența pofta sănătatea spirituală a unei persoane?
- Ce înseamnă să fii mulțumit cu ceea ce ai? Cum ne ajută Filipeni 4:11-13 în acest sens? Cum putem învăța să fim recunoscători și să cultivăm o atitudine de mulțumire?
- Ce înseamnă să umblăm în Duhul și cum ne ajută acest lucru să nu împlinim poftele firii? (Galateni 5:16) Cum ne poate ajuta Matei 6:33 („Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu”) să nu poftim lucrurile altora?
- Care sunt lucrurile pe care oamenii le poftesc cel mai des în societatea de azi?
Cum poate materialismul și cultura consumului să alimenteze pofta? Ce putem face când simțim invidie față de succesul sau bunurile altora? Ce practici spirituale ne pot ajuta să biruim pofta și să ne păstrăm inimile curate înaintea lui Dumnezeu? - Cum influențează expunerea la social media dorințele noastre și cum putem, în mod practic, să ne protejăm de ispitele care vin prin acest mediu?
“Adevărul este greu de spus, dar minciuna distruge sufletul. Cel care mărturisește fals își sapă singur groapa în conștiință și în viața veșnică.” – C.S. Lewis
Texte: Exodul 20:16; 23:1; Proverbe 6:16-19; 11:13; 12:22; 19:5; Efeseni 4:25; Coloseni 3:9; Psalmii 101:7; Iacov 4:11; 1 Împărați 21;
- Ce înseamnă „a mărturisi strâmb” din punct de vedere biblic? De ce crezi că Dumnezeu a considerat important să includă această poruncă în Cele Zece Porunci?
- Ce exemple din Biblie ne arată consecințele minciunii și mărturiei false? (Ex: cazul lui Nabot – 1 Împărați 21)
- Ce înseamnă această poruncă în viața noastră de zi cu zi? Cum putem respecta această poruncă în era digitală (rețele sociale, fake news, manipulare media)?
- În ce moduri subtile putem încălca această poruncă astăzi? Cum se aplică această poruncă în cazul bârfelor și zvonurilor? Ce putem face pentru a ne proteja de influența negativă a bârfelor?
- Cum afectează minciuna relațiile dintre oameni și relația noastră cu Dumnezeu?
- Cum putem fi un exemplu de integritate în familie și comunitate? Ce legătură are această poruncă cu etica la locul de muncă?
„Această poruncă interzice nu doar furtul fizic, ci orice formă de înșelăciune și nedreptate prin care încercăm să obținem ceea ce aparține altora. Dumnezeu dorește ca fiecare să-și primească ceea ce i se cuvine și să fie protejat de viclenia celorlalți.” – Jean Calvin
Texte: Exod 20:15; Leviticul 19:11; Proverbe 10:2; Efeseni 4:28; Proverbe 20:23; Coloseni 3:23; Psalmul 37:21; Iosua 7; Exod 22:1;
- Ce înseamnă porunca „Să nu furi” în contextul celor Zece Porunci? De ce crezi că Dumnezeu a inclus această poruncă în Lege? Ce forme de furt există în societatea de astăzi?
- Furtul se referă doar la bunuri materiale? Ce alte lucruri pot fi furate?
- Cum putem fi tentați să furăm fără să ne dăm seama? (Ex. minciuna, înșelătoria, lipsa de onestitate) Ce impact are furtul asupra relațiilor dintre oameni?
- Ce spune Biblia despre consecințele furtului? (Ex. Proverbe 6:30-31, Efeseni 4:28) Cum ne poate ajuta Dumnezeu să evităm tentația de a fura?
- Ce învățăm din exemplul lui Zaheu (Luca 19:1-10) despre pocăință și restituire?
- Ai fost vreodată pus într-o situație în care ai fost tentat să furi? Cum ai reacționat? Există aspecte în viața ta în care trebuie să fii mai onest? Cum poți încuraja integritatea și dreptatea în comunitatea ta?
„Care sunt îndatoririle poruncii a șaptea? Răspuns: Curăția în inimă, în vorbire și în comportament; păstrarea castității noastre și a celorlalți, în gând, cuvânt și faptă; și menținerea instituției căsătoriei în sfințenie.” – Westminster Larger Catechism (1648), Întrebarea 137
Texte: Exod 20:14; Matei 5:27-28; Ioan 8:1-11; 2 Samuel 11; 1 Corinteni 6:9-10, 18-20; Efeseni 5:22-33; Evrei 13:4; Galateni 5:16; Proverbe 6:32; Filipeni 4:8;
- De ce crezi că Dumnezeu a inclus această poruncă în Cele Zece Porunci? Cum a fost interpretată această poruncă în Vechiul Testament și în Noul Testament? De ce consideră Dumnezeu fidelitatea în căsnicie atât de importantă?
- Care sunt consecințele spirituale și sociale ale adulterului conform Bibliei? (Exemple: David și Batșeba – 2 Samuel 11) Ce învățăm despre har și iertare din întâlnirea lui Isus cu femeia prinsă în adulter? (Ioan 8:1-11)
- Ce influență au mass-media și cultura modernă asupra percepției fidelității? Cum poate fi protejată fidelitatea într-o relație de căsătorie?
- Cum putem trăi în conformitate cu această învățătură în lumea digitală (rețele sociale, internet, relații virtuale, pornografie)?
- Cum poate cineva care a căzut în păcat să găsească restaurare în Dumnezeu? Cum ar trebui să abordeze biserica și comunitatea creștină problemele legate de infidelitate?
„Ce cere Dumnezeu în porunca a șasea? Să nu necinstesc, să nu urăsc, să nu rănesc și să nu ucid pe aproapele meu nici cu gândul, nici cu vorba, nici prin înfățișare, și nici prin fapte, fie personal, fie prin alții. Să îndepărtez orice dorință de răzbunare.” – Catehismul de la Heidelberg (1563), Întrebarea 105
Texte: Exodul 20:13; Geneza 9:6; Numeri 35:9-13; Matei 5:21-26, 43-48, 22:37-40; 26:52; Proverbe 25:21-22; Romani 12:18-21; Efeseni 4:26;
- Ce înseamnă exact această poruncă? De ce crezi că Dumnezeu a inclus această poruncă în cele Zece Porunci? Care sunt alte implicații etice ale poruncii în context contemporan (avort, eutanasie, sinucidere asistata etc.)?
- Există situații în care uciderea este permisă sau justificată în Biblie? Cum se raportează această poruncă la autoapărare?
- Cum redefinește Isus conceptul de „ucidere”? De ce pune mânia și insultele pe același nivel cu crima? Cum diferă învățătura lui Isus de interpretarea tradițională a poruncii a 6-a?
- Ce legătură există între această poruncă și porunca iubirii aproapelui (Matei 22:37-40)? Cum se aplică principiul iertării și al reconcilierii în lumina învățăturilor lui Isus (Matei 5:23-24, Romani 12:18-21)?
- În ce mod poate ura sau dorința de răzbunare să ne afecteze relația cu Dumnezeu?
Cum putem evita mânia și resentimentele față de ceilalți? Ce exemple practice putem urma pentru a împlini porunca lui Isus de a iubi chiar și pe dușmanii noștri (Matei 5:43-48)?
“Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău.”
„Această poruncă este prima din a doua tablă a Legii, în care Dumnezeu ne învață datoria pe care o avem față de oameni. El începe cu cea mai naturală relație, aceea dintre părinți și copii, ca temelie a oricărei ordini sociale. Dacă această legătură este distrusă, întreaga societate va cădea în ruină.” – Jean Calvin
Texte: Exod 20:12; Efeseni 6:1-3; Luca 2:51; Deuteronom 27:16, Proverbe 30:17; Matei 15: 1-9
- Ce înseamnă să „cinstești” pe părinți conform Bibliei? De ce crezi că Dumnezeu a inclus această poruncă în Cele Zece Porunci? Cum se aplică această poruncă în viața unui copil? Dar a unui adult?
- De ce această poruncă este singura însoțită de o promisiune?
- Cum poate fi respectată această poruncă în situațiile dificile, cum ar fi atunci când există conflicte sau când părinții nu urmează voia lui Dumnezeu? Cum se aplică această poruncă în familiile moderne, în care, de multe ori, relațiile dintre părinți și copii sunt tensionate?
- De ce a poruncit Dumnezeu cinstirea părinților? Ce legătură există între respectarea părinților și relația noastră cu Dumnezeu?
- Cum s-a schimbat percepția societății despre respectul față de părinți de-a lungul timpului? Este această poruncă valabilă și pentru bunici sau alte figuri autoritare?
- Ce înseamnă să cinstești părinții atunci când devii adult și ai propria familie?
- În ce mod cinstești sau nu cinstești părinții tăi în prezent?
„Ziua Domnului este un ospăț spiritual; a o neglija înseamnă a ne înfometa sufletul de hrana Evangheliei.” – Richard Baxter
Texte: Exod 20:8-11; Deuteronom 5:12-15; Geneza 2:2-3; Luca 4:16, Marcu 2:27-28; Coloseni 2:16-17; Romani 14:5-6; Marcu 2:27; Evrei 4:9-11;
- De ce a ales Dumnezeu să binecuvânteze ziua a șaptea?Ce legătură există între sabat
și creație? - Cum este reiterată această poruncă în Deuteronom 5:12-15 și ce diferențe observăm?
- Care este scopul poruncii a patra? Ce înseamnă „a sfinți” ziua de odihnă?
- Cum a respectat Isus ziua de odihnă? Cum a fost interpretată și aplicată ziua de odihnă în Noul Testament? (Coloseni 2:16-17, Romani 14:5-6)
- Cum înțelegi afirmația lui Isus din Marcu 2:27: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat”?
- Cum putem aplica această poruncă în viața noastră de zi cu zi?
- Este sabatul o obligație pentru creștinii de astăzi? De ce da sau de ce nu?
„Numele Domnului este însăși prezența Lui. A lua numele Său în deșert înseamnă a goli de sens relația noastră cu El, făcând-o o simplă formă lipsită de conținut.” – Dumitru Stăniloae
Texte: Exodul 20:7; Romani 1:18; Galateni 6:7; Psalmul 8:1; 111:9; Leviticul 19:12; Matei 5:33-37; 7:21-23; Matei 6:9;
- Ce înseamnă a lua Numele lui Dumnezeu în deșert? De ce este importantă respectarea Numelui lui Dumnezeu?
- Cum se leagă această poruncă de prima și a doua poruncă? Ce spune Isus despre folosirea Numelui lui Dumnezeu?
- În ce moduri putem lua în deșert Numele Domnului astăzi? Care sunt formele subtile prin care oamenii pot încălca această poruncă fără să-și dea seama?
- Cum se aplică această poruncă în contextul rețelelor sociale și al comunicării moderne?
- Care sunt consecințele spirituale și morale ale folosirii greșite a Numelui lui Dumnezeu?
- Cum ne ajută această poruncă să ne apropiem mai mult de Dumnezeu?
„Adevărata adorare nu poate fi separată de Cuvânt. Imaginile reduc gloria lui Dumnezeu, transformând adorarea în ritual și limitând infinitatea Lui la forme finite, care nu-L pot cuprinde.” – Herman Bavinck
Texte: Exod 20:4-6; Ioan 4:23-24;
- Ce înseamnă „chip cioplit” și „vreo înfățișare a lucrurilor”?
- Cum ar putea aceste interdicții să fie relevante în lumea noastră modernă?
- Ce înseamnă gelozia lui Dumnezeu? Cum diferă aceasta de gelozia umană?
- Cum putem aplica această poruncă în viața noastră? Ce exemple moderne de idolatrie există astăzi?
- Ce înseamnă să-L onorăm pe Dumnezeu fără a ne face idoli?
- Care este legătura dintre Porunca a Doua și Noul Testament? Ce spune Isus despre adevărata închinare? Ce înseamnă o închinare autentică înaintea lui Dumnezeu? Cum ne ajută Duhul Sfânt să evităm idolatria spirituală?
- Cum definim un „idol” în viața noastră de zi cu zi? Cum putem identifica și înlătura acești „idoli” din inima noastră?
“Așezarea lui Dumnezeu în centrul vieții noastre, așa cum ne cere prima poruncă, nu este o limitare a libertății, ci o descoperire a sensului autentic al existenței noastre.” – Dumitru Stăniloae
Texte: Exod 20:1-17; Romani 13:8-10; 1 Ioan 5:3; Luca 10:27; Psalmul 40:8
- Care este sentimentul pe care ți-l trezește cuvântul poruncă?
- Considerăm poruncile ca aparținând Vechiului Testament, pe când Noul Testament e mai mult despre har. Mai găsim porunci în Noul Testament? Ce e legalismul și care e diferența dintre legalism și păzirea poruncilor? Ce diferență este între respectarea poruncii din obligație și respectarea din dragoste pentru Dumnezeu?
- În ce context este dat Decalogul?
- Ce înseamnă „alți dumnezei”? Ce relevanță avea această poruncă pentru poporul Israel proaspăt eliberat din Egipt? Ce fel de „dumnezei” ar fi putut avea oamenii din vremea aceea?
- Ce relevanță are această poruncă pentru noi astăzi? Ce idol atrage atenția ta cel mai mult în viața de zi cu zi? Cum recunoaștem în viața noastră „dumnezeii ascunși”? Identifică lucrurile care îți consumă cel mai mult timpul, energia și resursele.
- Ce rol joacă rugăciunea și Scriptura în păstrarea priorităților corecte? Cum îți extinzi cunoașterea despre cine este Dumnezeu și de ce merită să fie pe primul loc?